FELKÉSZÜLÉS – BESZOKTATÁS – BÖLCSŐDÉS LETTEM!

Bölcsődénkben 1 éves kortól várjuk a gyermekeket. Ebben az életkorban a gyermekre még nagyon intenzíven hatnak az Édesanya érzelmei. Törekedjenek arra, hogy könnyű szívvel hozzák a bölcsőde kisgyermeküket, még ha az elhatározás nehezen született is meg.

A szülői értekezleten megbeszélt beszoktatási ütemterv szerint kezdődik gyermeke beszoktatása a bölcsődei életre.

Viszont a beszoktatások kezdete előtt sok-sok adminisztrációsteher hárul még a szülőkre. A bölcsődei élet kezdete előtti két héten belül friss munkáltatói igazolásokat kell az intézményvezetőnek prezentálni, amiért cserébe sok-sok kitöltendő nyomtatványt is kapnak, amelyeket a beszoktatás első napján hiánytalanul kell a bölcsődébe hozniuk.

Készüljenek a bölcsődére testben, lélekben egyaránt!

Egészen biztosan számíthatnak kezdeti betegeskedésekre, így célszerű a beszoktatás idejét a munkába állás előtt a szabadságuk terhére végezni. A betegség szinte elkerülhetetlen velejárója a bölcsődei életnek, különösen az őszi időszakban. Ha van rá mód, akkor a munkába állást a bölcsőde után 1-2 hónappal időzítsék, így az első nehézségeket nem a munkahelyükről kell megoldaniuk, hanem bármikor otthonról „ugorhatnak”.

Megfelelő táplálkozással az immunrendszer a bölcsődébe kerülés előtt megerősíthető, például a zöldségekben és gyümölcsökben található vitaminok segítik az immunrendszer működését és erősítik a kisgyermek szervezetét.

A bölcsődei beszoktatás alatt számítsunk arra, hogy az eddig nyugodt, kedves, nem „anyás”, nem „hisztis” gyermekünk megváltozhat. Ehhez persze hozzájárulnak az életében amúgy is bekövetkező változások (szeparációs félelem, a járással a világ felfedezésekor tapasztalható ijedtség, stb.). A közösségben egész nap alkalmazkodnia kell, így estére elfárad és otthon nyugtalanabb lesz.

Bölcsődés aranyszabály, hogy a beszoktatás előtt és a beszoktatás ideje alatt csak annyi változás legyen a kisgyermek életében, amennyi feltétlenül szükséges. Ne költözzön a család, ne rendezzék át a kicsi fekhelyét, és ha még anyatejet kap, ne a beszoktatás előtt pár héttel vagy nappal kezdjék el leszoktatni szoptatásról, cumiról, cumisüvegről … stb.

Nem célszerű, ha úgy kerül bölcsődébe, hogy otthon még napközben szopott. Figyelembe kell venni, hogy bölcsődébe kerülés során a kisgyermek táplálkozásán is változtatnunk kell. Az a célunk, hogy gyermekük az új környezetben is elfogadja az ételt, és az anya jelenléte ne legyen a feltétele annak, hogy eszik-e a pici, vagy sem.

Ne csodálkozzanak azon, ha az elválás Önöknek is nehéz lesz és eleinte szinte nem is tudnak a munkájukra figyelni. Fontos az, hogy a bölcsődével járó kezdeti nehézségeket az Édesanya jó szívvel élje meg és biztos legyen abban, hogy gyermeke jó kezekben lesz.

 


ANYÁVAL TÖRTÉNŐ BÖLCSŐDEI BESZOKTATÁS ÁLTALÁNOS MENETE:

Első héten:

1. nap:   9:30 – 10:30 óra között.
Anya jelen van. A gondozási műveleteket ő végzi.

2. nap:   9:00 – 11:00 óra között.
A kisgyermeknevelő megfigyeli, majd fokozatosan átveheti a műveleteket.

3. nap:   9:00 – 12:00 óra között.
Az anya a játéktevékenység ideje alatt 1/2 órára megkísérelheti, hogy a gyermekét egyedül hagyja a csoportban. Itt ebédel(het) a gyermek az édesanyja jelenlétében.

4. nap:   8:00 – 12:00 óra között.
Az anya segítségével reggelizés a csoportban. Utána felajánljuk a szülőnek, hogy gyermekét hagyja kb. 1 órára a csoportban.

5. nap:   8:00 – 12:00 óra között.
Édesanya 2 órát van távol.

M
ásodik héten:

6. nap:   8:00 – 12:00 óra között.
Édesanya 2 órát van távol.

7. nap:   8:00 – 12:00 óra között.
Anya csak bekíséri gyermekét. Ebéd után fektető ágy felkínálása az anya jelenlétében.

8. nap:   8:00 – 12:30 óra között.
A kisgyermeknevelő fekteti le a gyermeket, az anya jelenlétében.

9. nap:   8:00 órától a gyermek ébredéséig.

10. nap:   8:00 órától uzsonnáig.

A fenti ütemterv csak iránymutató, ami gyermekenként, az anya-gyermek kapcsolatától függően rugalmasan változhat. A beszoktatás ütemét megszakíthatják betegségek, egyéb tényezők. Ebben az esetben a beszoktatás ideje hosszabbodhat. A beszoktatás sok türelmet, megértést, együttműködést igényel minden részvevőtől. Cél, hogy gyermeke békés, nyugodt, élményszerű beilleszkedésével megalapozza az örömteli bölcsődei életét.

 


BÖLCSŐDEI NAPIREND:

A bölcsőde napirendje nem biztos, hogy megegyezik az otthoni napirenddel. Egy éves kor körül a gyermekek a délelőtti és délutáni alvást egyetlen, ebéd utáni alvásra váltják. Minden kisgyermeknek más-más a ritmusa, ezért érdemes arra odafigyelni, hogy ez az átállás is megtörténjen még a bölcsődei beszoktatás kezdete előtt. A mindennapok során a szükségletek kielégítése mellett kellő időt, teret és hangulatot biztosítunk a csoportszobai, illetve időjárástól függően a szabad levegőn végzett a játéktevékenységeknek.

Figyelembe vesszük a gyermekek életkori sajátosságait, az egyéni igényeket, a fejlettségi szintjüket. Ebben a korban a játék a legfontosabb, ehhez derűs, nyugodt, biztonságos szeretetteljes környezetet kialakítására törekszünk. Elegendő időt biztosítunk az önállóság fejlődésére, a szokások kialakítására.

Arra törekszünk, hogy a családokkal együttműködve, együtt neveljük a gyermekeket a rendszeresség, a fokozatosság és a pozitív nevelési módszerek alkalmazásával.

 

ÁLTALÁNOS NAPIREND:

6:30 – 8:00 a kisgyermekek folyamatos érkezése, játék a szobában (a kisgyermeknevelő tájékozódik a szülőtől az előző nap délutáni-esti és éjszakai eseményekről).

8:00 – 8:30 reggeli – a kisgyermeknevelő elősegíti a gyermekek önállósodási törekvéseit.

8:30 – 9:30 játék a szobában / udvaron – a kisgyermeknevelő a szabad játék mellett felkínálja a fejlesztő hatású programokat, melyek elősegítik a gyermekek értelmi, érzelmi, mozgás, zenei, szociális fejlődését – ének, mese, mondóka-vers, játékos torna, alkotó-kézműves játékok, ünnepekre való ráhangolódás.

9:30 – 10:00 fürdőszoba használat – igény szerint.

10:00 – 10:10 tízórai – folyadék vagy gyümölcs kínálása szobában / udvaron.

10:10 – 11:00 játék a szobában illetve folyamatos készülődés az udvarra, játék az udvaron, a kisgyermeknevelő az évszaktól és időjárástól függően biztosítja a szabad játékválasztás lehetőségét a csoportszobában vagy a játszóudvaron.

11:00 – 11:30 folyamatos bejövetel – készülődés ebédhez – a kisgyermeknevelő „saját” gyermekeinek gondozását végzi, segítve az önállósodási törekvéseket.

11:30 – 12:00 ebéd – a kisgyermeknevelő nyugodt étkezési légkört biztosít, segíti a gyermekek önálló, kulturált étkezési szokásainak kialakítását, biztatja őket az ismeretlen ételfajták megismerésére.

12:00 – 14:30 alvás – a pihenés, a nyugodt, kiegyensúlyozott alvás feltételeinek megteremtése, alváshoz szükséges „kellékek” biztosítása a gyermekek számára.

14:30 – 15:00 folyamatos ébredés, készülődés uzsonnához ébredés után a gyermekek öltözködésénél a kisgyermeknevelő segíti az önállósodási törekvéseket – elegendő idő biztosításával.

15:00 – 15:30 uzsonna – a kisgyermeknevelő elősegíti az önállósodási törekvéseket, nyugodt étkezési légkört biztosít a gyermekek számára.

15:30 – 17:30 játék a szobában / udvaron, folyamatos hazamenetel a kisgyermeknevelő a szülő érkezéséig a gyermekek számára szabad játéktevékenységet biztosít a csoportszobában / udvaron, tájékoztatja a szülőt a gyermekével kapcsolatban a nap fontosabb eseményeiről, napközbeni tevékenységeiről – étkezés, alvás, játék, társkapcsolat alakulása, stb.