Budakalászi Bölcsőde – Budai úti intézménye

A bölcsőde 1980-ban – amikor a település lakosságszáma 7861 fő volt – az akkori lakossági igények hatására, az adott lehetőségekből eredően – családi házból került kialakításra, s a mai napig megőrizte családias környezetét, falusias jellegét. Ennek eredményeként a csoportszobák is „családias” (szoba) méretűek, ahol a helyiségek, csoportszobák méretétől függően 7-12 fős csoportok kialakítására nyílt lehetőség.

Az intézményben tálaló-, melegítőkonyha üzemel, a bölcsőde három csoportban fogadja a kisgyermekeket. A közétkeztetési feladatokat vásárolt szolgáltatásként külső, az önkormányzat közbeszerzési eljárása során nyertes cég (a most érvényes szerződés szerint a Junior Zrt.) látja el.

2014. augusztusáig ez az egy bölcsőde biztosította a bölcsődés korú gyermekek napközbeni ellátását.

A 328 m2-es épület folyamatos, évenkénti felújításával, új fürdőszoba-építéssel, nyílászárók cseréjével, a fűtésrendszer korszerűsítésével, a bútorzat és eszközök, játékok folyamatos frissítésével igyekezett az önkormányzat az elvárt ellátás színvonalát biztosítani. Ma már két fürdőszobai helyiséggel és gyermekátadóval működik a bölcsőde. A szép, tágas kert, játszó udvar a ’80-as évek alatt a szülők összefogásával került kialakításra, amely a bölcsőde egyik nagy vonzereje. Mozgásteret, biztonságot, csendet és nyugalmat biztosít a mindennapi mozgáshoz, szabad levegőzéshez, játékos időtöltéshez. A bölcsőde bútorzata és játékeszközei a kisgyermekek életkorának és sajátosságainak megfelelő, a bölcsőde vezetése mindig gondot fordított az elavult, régi eszközök cseréjére, új, korszerű, balesetmentes játékok beszerzésére.


A Budai úti Bölcsőde személyi állománya rendezett, az intézményvezető ebben az épületben jelenleg 10 álláshelyen 11 dolgozót foglalkoztat:

Kisgyermeknevelő (teljes munkaidőben) – 6 fő,

Dajka-takarító (teljes munkaidőben) – 2 fő,

Konyhalány (teljes munkaidőben) – 1 fő,

Kertész-karbantartó (részmunkaidős, napi 4 óra) – 1 fő.


A jogszabályi és szakmai követelmények alapján jelenleg három csoportszobában, 12, 10, 8 fős férőhelyen fogadjuk a Budai úti Bölcsődében az 1-3 év közötti kisgyermekeket.

A kisgyermeknevelők szakirányú végzettséggel (felsőfokú szakképesítéssel) rendelkeznek, gyermekbarát, szerető, derűs munkahelyi légkörben  gondozzák-nevelik a gyermekeket.

Várunk szeretettel minden Budakalászi kisgyermeket Bölcsődénkben!


FEJLESZTÉSI TERVEINK:

A Budai úti épület a fenntartó önkormányzat 2016. évi sikeres pályázati támogatásának eredményeként ebben az évben energetikailag megújult, korszerűbb lett.

  • A 2017. június 16-án kezdődő és augusztus végéig tartó, közel 2,5 hónapos, több mint 50 millió Ft értékű beruházás során külső homlokzati és tetőfödém szigetelést, tetőcserét kapott az épület, valamint fűtéskorszerűsítésre és nyílászárók cseréjére is sor került. A felújítás az épület költséghatékonyabb működését fogja eredményezni, amelyre a beruházás során telepített napelemek is ráerősítenek. Az épület külsejében is megújult, ám megőrizte a település ófalusi jellegét.
  • A belső átalakítások eredményeként két csoportszoba alapterülete néhány négyzetméterrel megnövekedett, nagyobb teret biztosítva a kisgyermekek tevékenységeihez. Tágasabb öltöztető-átadó helyiségek kerültek kialakításra. A régi fürdőszoba helyén a Budai úti homlokzaton esztétikus személybejárót alakított ki a fenntartó, amely akadálymentes bejáratot biztosít a babakocsival érkező kisgyermekeknek és szüleiknek egyaránt. Ezzel egyidejűleg két raktár helyiségből (azok áthelyezésével) új fürdőszoba épült, amely az érintett csoportszobából és átadóból is könnyebben elérhető.
  • Különös figyelmet fordítottunk, hogy a kisgyermekek részére az öltöző szekrényeket tágasabbá, kevésbé zsúfolttá tegyük. Ehhez a szekrények belső átalakításai kedvező lehetőséget biztosítanak majd.
  • A nyári meleg könnyebb elviselése érdekében az udvaron párakapu beszerzéséről és annak elhelyezéséről a nyári időszakig gondoskodnunk.
  • A csoportszobák bútorzatait, a gyerekágyakat az elmúlt években újakra cserélte az intézmény. A játékok a gyerekek életkorához igazodva minden évben cserélődnek, megújulnak.
  • Az udvari bútorok és játékok a kisgyermekek életkorának megfelelnek.  2017. nyarán karbantartást, a jövőben felújítást, korszerűsítést, cserét igényelnek.
  • A melegítőkonyha a 2017. évi nyári korszerűsítés során csak részlegesen újult meg, a konyhatechnológia állapotfelmérését követően középtávú célként számolni kell az épületrész belső felújításával, korszerűsítésével.